Deşifre Nedir? Ne İşe Yarar?

Deşifre Nedir? Ne İşe Yarar?

26/10/2021 Uncategorized 0

Deşifre, ses kaydı alınmış bir verinin metine dönüştürülmesi halidir. Örneğin bu metin, eğer bir video ya da ses kaydında geçiyor olsaydı bu işlemin adı deşifre olurdu. Deşifreyi sadece ses kaydından yazıya çevirme gibi düşünebiliriz ama bu oldukça yanlış bir düşünce olur. Sesin bulunduğu her türlü veri yani video, müzik ve ses kaydındaki anlatımların metin haline dönüştürülmesine deşifre denir. Deşifre çok yaygın kullanılan ve mutlak bir ihtiyaç olan alandır ama profesyonel düzeyde yapılmazsa çok fazla yanlışlığa da sebebiyet verebilir.

Deşifre Neden Yapılır?

Deşifre yapılmasının en önemli sebebi konuşmanın bir metin halinde bulunması ihtiyacıdır. Örneğin gazetecisiniz ve bir röportaj yaptınız. Bu röportajın bir de gazetenizde yayınlanması gerekiyorsa burada deşifre hizmetine ihtiyacınız olur. Ya da bir anlatımı daha iyi anlamak istiyorsunuz ve bunu sadece okuyarak yapabiliyorsanız burada yine deşifre hizmetine ihtiyaç duyuyorsunuz. Sadece Türkiye değil tüm dünyada deşifre hizmeti en sık tercih edilen dijital hizmetlerden bir tanesidir. Olabildiğince büyük bir komünitesi olması ve insanların bu hizmete gerçekten ihtiyaç duyuyor olması burada bir hizmet oluşumunu oluşturuyor.

Sunum ve toplantılardan sonraki kayıtlar, telefon kayıtları, röportajlar ve haberler, dijital video içerikleri, dava ve duruşma kayıtları, akademik kayıtlar, televizyon kayıtları, seminer, kongre ve eğitim kayıtları gibi daha onlarca farklı ses kaydını tekrar okumak, çok fazla kişiye dağıtmak için deşifre hizmeti kullanılır.

Deşifre Nasıl Yapılır?

Deşifre, dünyanın en zahmetli işlerinden bir tanesidir. Özellikle sürekli olarak deşifre hizmeti veren insanlar bu psikolojiyi yenebilmek için terapi dahi alırlar. Deşifre yapabilmek için öncelikle bir ses kaydına ya da ses verisine ihtiyacınız var.

Bu ses verisini sessiz ve sakin bir ortamda bilgisayar başında dinleyerek dinlediğiniz ses kaydını metne dönüştürmeniz gerekiyor. 1 dakikalık bir ses verisinde ortalama olarak 100-120 kelime olur ve her bir 100 kelimenin ortalama yazım hızı ile 5 ile 8 dakika sürdüğünü söylemek mümkün. Çok hızlı ve zihnindeki düşünceyi yazmak 1 ya da 2 dakika sürebilir ama burada deşifre yaparken işlem çok daha uzayabiliyor.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir